Vandra i Åsnen

Häng en lätt ryggsäck på ryggen och snöra dina stadiga skor. Naturen är bara ett steg bort.

Åsnen Småland

I småländska Åsnen vandrar du under skir grönska i månghundraåriga bokskogar, över blommande ängar och längs sjöns steniga strandlinje. Sällskap under vandringen får du av minnen från förr. Den ringlande grusvägen leder dig över välvda stenbroar byggda av farfarsfar och utmed vägen växer ängsträd under generationer hävdade av traktens bönder. Här möter du Naturen på riktigt!

Åsnen Småland

Naturen i Åsnen bjuder på allt från djupa skogar till soliga ängar, mystiska trollstenar och vidunderliga utsiktberg. Här vandrar du på gamla spikraka banvallar, på slingrande grusvägar med tjock gräsrand i mitten eller kanske på en smal djurstig som arbetar sig mellan blåbärstuvor och yviga granar.

I området finns flera vandringsleder och permanenta lägerplatser med vindskydd, sophantering och eldstäder. Vill du ha det lite mer bekvämt övernattar du på vandrarhem eller njuter en hotellnatt. Maten bär du med dig eller köper i närmsta lanthandel, som naturligtvis säljer kött, fisk och grönsaker från orten. Ett restaurang- eller cafébord finns alltid att tillgå när du så känner för det.

Passa på att ta sällskap av en guide under en bit av vandringen. I Åsnen finns både naturguidningar för barn och historiska guidningar. Ta också gärna en titt på vad Allemansrätten innebär.