Paddla i Åsnen

Ta ett första tag med paddeln i sjön Åsnens vatten och du vet att en fantastisk upplevelse väntar. Åsnen bjuder dig naturen på riktigt.

Åsnen Småland

Storlommens rop över nattliga vatten, fiskgjusen som vakar från sitt rede i tallens topp och fornborgens stenar som viskar om svunna tider talar direkt till dig. Här finns ro och här finns äventyr.

Åsnen Småland

Att paddla i Åsnens vatten är att bli en del av historien. Här har folk färdats på vattnet sedan stenåldern. I omgivningarna ser du tydliga spår efter våra förfäders liv. Dra upp kanoten på strandkanten och drick ditt kaffe sittande på ruinerna efter medeltida Bosgård, eller låt barnen söka efter ingången till Trollens hemliga skattgömma i Hulevik. Paddla genom Åsnens nationalpark som består till 75% av vatten och som alltså upplevs allra bäst från vattenytan!

Om inte abborrarna nappar när du blir hungrig finns både mataffärer och serveringar i anslutning till vattnet. Redan Gustav Vasa visste vilka skatter Åsnen har att bjuda och åt ofta ål härifrån.

Genom Åsnen löper en del av den 120 kilometer långa Värendsleden. Leden är utmärkt och du sover i färdiga vindskydd på lägerplatser med både torrdass, sophantering och eldstäder. Gör gärna ett stopp vid Trollbergets lägerplats i nationalparken! Tack vare Allemansrätten är du naturligtvis välkommen att övernatta även på andra ställen, men ta hänsyn till de fågelskyddsområden som finns i den fågelrika sjön. Andra regler gäller för nationalparken.

Rofylld halvdagspaddling i Åsnens övärld & nationalparksområde

Upplev Sveriges södra vildmark från vattnet i en kajak. Paddla långsamt genom sjön Åsnens skyddade övärld tillsammans med en lokal guide, kom i kontakt med dig själv och den sjönära naturen. 

Till erbjudandet.

Campingcheckar

Vid övernattning på de iordningställda lägerplatserna i Åsnen och för att använda ved, vatten & toaletter krävs "campingcheckar" (gäller ej campingplatser). Lägerplatserna är utmarkerade på Åsnenkartan. OBS! Tänk på att Allemansrätten gäller och att det är andra regler i nationalparken.

Hyra kanot eller kajak

Upplev Åsnen så nära som det bara går – från vattenytan! Det finns flera kanot- och kajakuthyrare i Åsnen. Glöm inte att fråga om kartan över Åsnen. Utöver att den är ett bra hjälpmedel visar den också var alla viktiga fågelskyddsområden med tillträdesförbud ligger, samt var alla lägerplatser finns.  

 

Här hittar du alla kanot- och kajakuthyrare

Paddla Värendsleden

Upplev det vackra småländska naturlandskapet på ett stillsamt sätt med kanot på den 120 kilometer långa Värendsleden.

 

Paddla Värendsleden

Sjötrafikföreskrift

Här hittar du kartor över var det är sjötrafiksförbud i Åsnen.

 

Till kartorna.