Åsnen - Smålands blå skatt

Blånande fjordar, grönskande ängar och vindlande vägar. Högt uppe på berget ligger rester av en fornborg och i dikesrenen växer vildaplar ympade av gångna generationer. Åsnen är ett småländskt semesterparadis med natur och kultur i en spännande blandning. Åsnen ger dig allt du vill uppleva på din semester. Du njuter av en stilla paddeltur, ett hästäventyr eller kanske ett välsmakande besök i en dignande gårdsbutik innan du kryper till kojs i tältet eller i hotellsängen och laddar batterierna inför ännu en upplevelserik dag. I Åsnen möter du naturen på riktigt!

Åsnen Småland

Åsnen är skog, vatten, hagar och ängar. Åsnen är minnen, människor, mat och musik. Småländska Åsnen består av sjön Åsnen och dess omgivningar. Här har människa och natur under århundraden med gemensam flit skapat en unik miljö.

I norra Åsnen väntar dig betade strandängar och odlat lantbrukslandskap med det historiska godset Huseby som kronan på verket. Söderut vandrar du i bokskogar som slog rot för trehundra år sedan. Här finns också de djupgröna småländska barrskogarna som erbjuder stillhet och ro.

Sjön Åsnen är en typisk småländsk sjö med flikig strandlinje och många öar. Sjön skickar fjordar och vikar som besökare in i omgivande skogar och ängar. Den sammanlagda kustlinjen är hela 740 kilometer lång och bjuder dig mycket att upptäcka. Sjön är grund med bara tre meters medeldjup och gammelgäddan väntar tålmodigt på sitt byte väl gömd mellan vassruggarna.

När du sluter ögonen och lyssnar hör du havsörnens kyick kyick där den cirklar högt över vattnet och lockar på sina ungar.

Genom århundradena har vattenvägarna knutit samman gårdar och bruk i Åsnen. På somrarna har båtar fört sjömalm till järnbruken och flottare har försett sågverken med timmer. Under vintrarna har isen tjänat som vinterväg. Ännu i dag kan du här och där se lämningar efter gångna tiders industrialism och på Huseby Bruk finns till och med masugnen kvar.

Åsnen Småland

Väldoftande vandring

I södra Åsnen finns unika ängsfruktsodlingar. Sedan 1630-talet har generationer av bönder ympat och beskurit vildaplar och vildpäron för att ta vara på det gynnsamma klimatet. Här njuter du ett blommande paradis om försommaren och gör äppeldoftande promenader om hösten.

Åsnens sjöar och vattendrag är som skapta för långsam paddling med öron spetsade efter fåglars rop och ögon sökande plasket efter gäddans slag. Här seglar fiskgjuse, lom och havsörn i lufthavet över dig och under vattenytan gömmer sig gädda, gös och ål. Följ Värendsleden och få tips om de allra bästa ställena för övernattning och läs i informationsbladet om fågelskydd och allemansrätt. Ett fiskekort gör upplevelsen komplett.

Du som hellre stannar på land njuter av Åsnen från vandringsleden eller cykelsadeln. Gamla banvallar och slingrande grusvägar ger en omväxlande upplevelse och längs vägen passerar du flera av områdets tolv naturreservat. Allemansrätten

Bilar som konstverk

För att få historia, kultur och natur i en och samma utflykt tar du en tur till Kyrkö mosse i södra Åsnen. Här möter du bilar som du aldrig sett dem förut. Efter årtionden vilande i mossan under gran och tall har lack bleknat och krom flagnat och förvandlat bilarna till tankeväckande konstverk. Här bodde och arbetade Åke på myren. Besök hans bilkyrkogård som andas nostalgi och svunna tider.

Folk har arbetat och bott i Åsnen i århundraden. För dig som är intresserad av gångna tiders liv finns en handfull hembygdsgårdar att besöka och för en handfast upplevelse av gångna tiders arbetsliv kan du delta i en kurs i tömkörning bakom en riktig skogshäst.

Efter en aktiv dag då du för första gången kanske provat på både grottkrypning och bergsklättring känns det bra att få sitta ner och äta gott.

Kyrkö Mosse i Åsnen Magdalena Andersson

I Åsnen finns matupplevelser för alla. Här äter du vad landskapet ger. I gårdsbutiker och restauranger bjuds rökt fisk, nyligen uppdragen, och kött från djur som betat utmed grönskande sluttningar. Naturligtvis sköljer du ner maten med ett glas must från äppelodlingarna.

Åsnen bjuder dig naturupplevelser, spännande historier från förr, inspirerande kulturhändelser och gediget mathantverk. Naturen på riktigt!