Gå på toa i naturen!

Nöden har ingen lag, sägs det ju. Men det blir en mycket trevligare upplevelse för alla om man slipper upptäcka "spår" efter andra ute i skogen.

I nationalparken finns toaletter du kan utnyttja. Dessa ligger vid Sunnabron, Bjurkärr och Trollberget. Om du ändå behöver gå på toa i naturen tänk på nedanstående.

Det viktigaste att tänka på är att ta med sig toapapper, men att inte använda kopiöst mycket. En massa toapapper i naturen blir ingen glad av. Handsprit är en smart pryl att ha till hands efteråt. Här får du tre tips på hur du utför dina behov i naturen:


Metod 1: Hitta en håla

Hitta en håla under ett träd eller en sten eller något liknande. Utför dina behov. Dölj fekalierna och pappret i hålan med en pinne, och täck för hålan med kvistar och mossa. Täck rejält, det värsta som finns i skogen är kringblåsande toapapper.


Metod 2: Gör ett stenröse

Om du är i närheten av en massa stenar kan du lyfta på några av dem och lägga i en hög. Uför dina behov i gropen. Lägg sedan över stenarna över fekalierna och toapappret. En smart metod om du till exempel är ute i skärgården. (Tänk på att inte ta stenar från eller förstöra stenmurar eller dylikt!)


Metod 3: Gräv en grop

Ta med dig en trädgårdsspade ut (finns både lätta och billiga i plast) och gräv en liten grop. Utför dina behov. Lägg tillbaka jorden. Blir klart snyggast efteråt, men kräver att du har en spade till hands.


Viktigast av allt, alltså: Dölj dina restprodukter! Tänk på nästa besökare! (Och självklart allemansrätten.)

 

Källa: Åsnentillsynen/Åsnen-Nytt 2018, april 2018, med några tillägg.